Ривър Плейт се класира на финала в най-престижния южноамерикански клубен турнир Копа Либертадорес след драматична победа с 2:1 като гост над носителя на трофея за миналия сезон Гремио. Ривър спечели полуфиналния сблъсък с общ резултат 2:2 и гол повече на чужд терен.

Аржентинците загубиха първия мач у дома с 0:1 и на реванша губеха също с 0:1 до 82-а минута, когато започна паметен обрат, който едва ли някога ще бъде забравен от привържениците и на двата отбора.

Ривър упражни натиск още с началния съдийски сигнал и пропусна няколко положения, но срещу хода на играта Гремио поведе в 35-а минута с гол на Леонардо, който намери добре топката пред границата на наказателното поле и я прати в мрежата.

След почивката отборът от Буенос Айрес продължи да атакува и усилията се увенчаха с успех в 82-а минута, когато Рафаел Боре с глава изравни за 1:1 след центриране на Гонсало Мартинес.

Кулминацията настъпи малко преди края на редовното време, когато съдията отсъди дузпа за игра с ръка след консултация с ВАР. За нарушението Матеус Бресан от Гремио получи втори жълт картон.

Мартинес реализира хладнокръвно 11-метровия наказателен удар и прати феновете на Ривър Плейт в делириум.

Паметната победа на Ривър е на път да осигури на отбора мач за трофея срещу вечния съперник в Аржентина Бока Хуниорс, който утре играе реванш от полуфиналите срещу Палмейрас. в първия мач Бока спечели у дома с 2:0.

Двата финални мача за трофея ще се играя на 7 и 28 ноември.